Thuisbatterij kopen: is het in 2025 een slimme keuze?
Home » Thuisbatterij kopen: is het in 2025 een slimme keuze?
Steeds meer mensen in Zeeland zoeken naar manieren om onafhankelijker te worden van het elektriciteitsnet. Begrijpelijk: met de opkomst van dynamische energiecontracten, netcongestie, hogere terugleverkosten én het aangekondigde einde van de salderingsregeling per 1 januari 2027, wordt het steeds logischer om te overwegen een thuisbatterij te kopen in Zeeland.
Wat doet een thuisbatterij?
Een thuisbatterij – ook wel thuisaccu genoemd – slaat de zonne-energie op die je overdag opwekt, maar op dat moment niet gebruikt. Die stroom komt later goed van pas, bijvoorbeeld in de avonduren als je meer verbruikt dan je opwekt. Zo verlaag je je afhankelijkheid van het elektriciteitsnet en haal je meer rendement uit je zonnepanelen.
Maar wanneer is een thuisbatterij rendabel? Dat hangt af van een aantal slimme verdienmodellen die bepalen hoeveel je bespaart:
1. Meer besparen door meer zelf te gebruiken
Met een thuisbatterij verhoog je jouw zelfconsumptie – je gebruikt dus meer van je eigen opgewekte stroom. Dit wordt steeds belangrijker nu de salderingsregeling langzaam wordt afgebouwd en terugleververgoedingen dalen. Elke kilowattuur die je zelf gebruikt, hoef je niet meer in te kopen. En dat merk je direct in je portemonnee.
2. Slim inspelen op dynamische energietarieven
Heb je een dynamisch energiecontract? Dan kun je extra besparen door stroom op te slaan op momenten dat de tarieven laag zijn (bijvoorbeeld ’s nachts of bij veel zon), en deze te gebruiken tijdens piekuren. Zo benut je de prijsverschillen optimaal – en dat kan behoorlijk oplopen.
3. Verdienen met netbalancering
Onze slimme batterijsystemen kunnen samenwerken met het energienet. Dit heet netbalancering: jouw batterij helpt dan het net stabiel te houden door tijdelijk capaciteit beschikbaar te stellen. In ruil daarvoor ontvang je een vergoeding. Dit verdienmodel staat nog in de kinderschoenen, maar groeit snel – en kan in de toekomst een mooie extra inkomstenbron worden.
Wat is passend in jouw situatie?
Stroo Energy Solutions komt graag bij je langs om te kijken of een thuisbatterij in jouw situatie slim is. Een thuisbatterij wordt vaak gecombineerd met een slimme laadpaal of uitbreiding van zonnepanelen, zodat je hele systeem optimaal werkt.
Ik bekijk ter plekke:
- Of je meterkast geschikt is
- Hoeveel je verbruikt (en wanneer)
- Hoe groot de batterij moet zijn
Neem contact op voor een vrijblijvend adviesgesprek of vraag direct een offerte op.