Hoe zit het met de Salderingsregeling?
Home » Hoe zit het met de salderingsregeling?
Op 16 mei 2024 heeft de overheid het coalitieakkoord bekendgemaakt. Hierin wordt aangekondigd dat de salderingswet vanaf 2027 zal worden afgeschaft. Dit voorstel moet nog goedgekeurd worden door zowel de Eerste als de Tweede Kamer, maar daar lopen de meningen over de salderingsregeling erg uiteen. Lees hier meer over in Solar Magazine.
Tot die tijd kun je nog profiteren van de salderingsregeling. In dit artikel leggen we uit wat deze verandering voor jou betekent en waarom dit het ideale moment is om te kiezen voor zonnepanelen.
Wat betekent salderen?
Salderen houdt in dat je de opgewekte stroom die je teruglevert aan het net, verrekent met de stroom die je van het net afneemt. Dit gebeurt bij de eindafrekening van je jaarcontract. Je energieleverancier kijkt dan hoeveel zonne-energie je hebt opgewekt en wat je totale verbruik was in het afgelopen jaar. Heb je meer stroom verbruikt dan je zelf hebt opgewekt? Dan betaal je voor het extra verbruik. Heb je daarentegen meer stroom opgewekt dan verbruikt? Dan ontvang je een terugleververgoeding. De hoogte van deze vergoeding kun je vinden in je energiecontract.
Hoe werkt het?
De prijs van een kilowattuur stroom is opgebouwd uit verschillende componenten. In dit artikel bespreken we de twee belangrijkste: het kale leveringstarief en de energiebelasting. Dankzij de salderingsregeling wordt de energiebelasting weggestreept, waardoor je alleen het kale leveringstarief betaalt. Als je stroom teruglevert aan het net, krijg je dit tarief ook vergoed. Voor het salderen moet je je zonnedak aanmelden bij je netbeheerder.
Salderen en terugleverkosten
Omdat de vraag naar en het aanbod van stroom voortdurend variëren, verandert de stroomprijs vaak. Dit zorgt ervoor dat energieleveranciers kosten maken door de salderingsregeling. Soms is stroom namelijk duurder dan het kale leveringstarief dat je als eigenaar van zonnepanelen betaalt. Voor dit prijsverschil worden terugleverkosten in rekening gebracht. Desondanks bespaar je met een eigen zonnedak nog steeds op je stroomkosten in vergelijking met huishoudens zonder zonnepanelen.
Korte terugverdientijd
Met de salderingsregeling kun je de opgewekte energie verrekenen met je totale verbruik. Dit leidt tot een aanzienlijke besparing op je energierekening en verkort de terugverdientijd van je zonnepanelen, vooral bij stijgende stroomprijzen. Hierdoor verdien je je investering in een zonnedak snel terug en begin je al gauw winst te maken. Heb je nog geen eigen zonnedak? Onze adviseurs geven je graag een vrijblijvend adviesgesprek om je te laten zien hoeveel je kunt besparen en verdienen.
Stroom direct verbruiken
Soms zijn de stroomprijzen laag of zelfs negatief. In plaats van je zelf opgewekte stroom dan terug te leveren aan het net, kun je deze beter direct verbruiken. Ook nu de salderingsregeling nog actief is, kun je te maken krijgen met terugleverkosten. Om deze tot een minimum te beperken kun je de stroom die je opwekt beter direct verbruiken. Zet bijvoorbeeld op een zonnige middag je wasmachine of vaatwasser aan of laad je elektrische auto op. Maar denk bijvoorbeeld ook eens aan een elektrische boiler of warmtepompboiler. Hiermee kun je overdag met de zonnestroom je water goedkoop verwarmen en in de avond of ochtend genieten van een warme douche. Ook een kleine keukenboiler is een prima oplossing voor warm water in de keuken. Zo profiteer je van goedkope stroom en bespaar je kosten. Je kunt ook overwegen om stroom op te slaan met een thuisbatterij.